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QUESTIONS ANSWERS 

With the merging of the Funds, is 
a new Fund registered or is one 
of the existing Funds retained? 

The Columbus Retirement Fund (Provident 
Section), with the existing vested lump sum 

benefits, is retained and the Columbus 
Retirement Fund (Pension Section) is merged 

into the Columbus Retirement Fund 
(Provident Section).  

The latter is being renamed to 
 the Columbus Retirement Fund. 

What happens with member 
benefits in the Pension Section? 

MERGING OF PENSION SECTION 
AND PROVIDENT SECTION  

NOVEMBER 2021 
 

All the member benefits in the Pension 
Section are transferred to the Provident 
Section.  The Financial Sector Conduct 
Authority (FSCA) needs to approve the 

transfer, called a Section 14 Transfer.  Until 
the approval is granted, members are entitled 

to the existing benefits from the two Funds 
separately. 

Will the combined member 
benefits after the merge be 
different from the existing 

benefits from the two separate 
Funds? 

No, the combined benefits after the merge and 
transfer, will be exactly the same as the existing 

separate benefits from the two Funds.   

Can members take a portion of 
their benefits in the Pension 

Section in cash and the balance 
be transferred to the Provident 

Section? 
 

No, current legislation does not allow that.  The 
full benefit in the Pension Section will be 

transferred  to the Provident Section. 

Will the combined contributions 
after the merge be different 

from the existing contributions 
to the two separate Funds? 

 

No, the combined contributions after the 
merge, will be exactly the same as the existing 

separate contributions to the two Funds.   
 



 
   

 

2 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

QUESTIONS ANSWERS 

Will members pay less tax on the 
combined benefits after the 
merge than on the existing 

separate benefits from the two 
Funds? 

No, the tax on the combined benefits after the 
merge, will be exactly the same as the tax on the 
existing separate benefits from the two Funds.   

 

Will members pay tax when their 
benefits are transferred from the 
Pension Section to the Provident 

Section? 
 

The transfer is not taxable, but SARS requires 
that the Fund applies for a tax directive on 
behalf of each member for the individual 

transfer amounts and if a member has any 
outstanding tax, SARS requires that the 
outstanding tax be deducted from the 

member’s transfer value and be paid to SARS.  
The net transfer amount is then transferred to 

the Provident Section.   

Will there be any cost savings 
after the merging of the two 
Funds and will the members 

benefit from that? 

The Fund will incur additional once-off costs 
for the implementation of the merging of the 
two Funds but thereafter will save some on-
going running costs for the operation of the 

merged Fund (e.g. one set of annual financial 
statements, one actuarial valuation, one 
benefit payment, one set of minutes for 

trustee meetings, etc.).  These costs are paid 
from an Expense Reserve Account of the 

Fund.  This account is evaluated on an 
annual basis and a portion of this account is 

normally allocated to members on 
recommendation of the actuary of the Fund.  
Cost saving for the Fund would increase the 

likelihood and the possible amounts to be 
allocated to members.    

How long will this process 
take? 

 
 

The process has already started and the 
effective date is 1 November 2021. The first 

combined contribution happens at the end of 
November 2021.   However,  the Rules of the 
Fund needs to be consolidated and revised 

and the Section 14 Transfer needs to be 
prepared.   Both need to be submitted and 
approved by the FSCA.  This can take a few 

months.  Members will be informed once the 
required approvals have been obtained. 

Any further questions can be e-mailed to yourfund@columbus.co.za. 
 


